5 Pahaa virhettä Facebook-mainonnassa

Mitkä ovat pahimpia ja yleisimpiä virheitä yritysten Facebook-mainonnassa, jotka toistuvat jatkuvasti?


Kun aloitan tekemään mainontaa yritykselle, joissa yrittäjä itse on tehnyt aiemmin mainontaa, näen jokaisella vähintään yhden seuraavista virheistä. Jos sinulla on jo jonkun verran kokemusta mainonnasta, et tuskin tee näitä virheitä. Mutta jos olet vasta aloittamassa, etkä oikein tiedä miten sitä kannattaisi tehdä, lue nämä läpi ja katso, ettet itse syyllisty näihin.“Mainosta tätä julkaisua”-nappi


Tiedät varmaan sen sinisen, houkuttelevan “Mainosta tätä julkaisua” -napin jokaisen Facebook-postauksesi alapuolella? Yleensä sitä edeltää vielä “Tämä julkaisu toimii paremmin kuin 95% aiemmista julkaisuistasi”. Kuulostaa hyvältä! Painat siitä, valitset kohdennuksen, budjetin ja Voilá! Mietit kuinka helppoa kaikki oli ja jäät odottamaan tuloksia.

Tulokset saapuvat, sait paljon näyttökertoja, hirvittävän määrän kattavuutta mutta ehkä et saanut yhteydenottoja, ostoja tai tarpeeksi liikennettä verkkosivuille - mikä neuvoksi?


Automaattinen julkaisun “boostaus-nappi” on yksi huonoimmista tavoista tehdä mainontaa Facebookissa. Et pysty valitsemaan tavoitteeksi esimerkiksi ostoa, yhteydenottoa nettisivuilta tai muutakaan yritystäsi hyödyttävää lopputulosta. Älä käsitä väärin, näkyvyys on hienoa, mutta se ei aina riitä.


Toiseksi, et pysty kohdentamaan mainosta kovinkaan tarkasti, ellet ole jo tehnyt Facebookin Business Managerissa mukautettuja kohderyhmiä verkkosivuvierailijoistasi, asiakaslistoistasi tai muusta tallennetusta datasta. Eli mainoksesi kohdennetaan vähän sinne sun tänne.


Kolmantena, kun käytät tätä pahamaineista nappia, menet oikotietä. Ja tämä oikotie ei pääty kuin pettymyksiin tai pinnallisiin muka tuloksiin.


Katso sen sijaan tästä, kuinka aloitat tekemään Facebook-mainontaa oikeinVäärät kampanjatavoitteet


Aloittaessasi luomaan uutta mainosta, saat ensimmäiseksi näkymän jossa sinua pyydetään valitsemaan kampanjatavoite. Vaihtoehtoina on mm. kattavuus, liikenne, konversio, sitoutuminen ja liidit. Mikä näistä kuuluisi valita? Usein näistä valitaan vain joku, esimerkiksi liikenne, siinä uskossa, että sillä ei ole suurta merkitystä. Mutta sillä on paljon suurempi merkitys kuin uskotkaan.
Kun valitset kampanjatavoitteesi, kerrot Facebookille mitä haluat saavuttaa. Laitat Facebookin uskomattoman monimutkaisen ja älykkään algoritmin töihin, että saat juuri sitä mitä mainokseltasi haluat!

Olet varmaan kuullut, että Facebook tallentaa sinusta tietoja. Tietoja siitä mitä luet, mistä tykkäät, mihin postauksiin kommentoit ja mitä teet, kun tietty mainos tulee eteesi. Jotkut meistä klikkaavat auki jokaisen vaatemainoksen ja selaavat ensi kevään muoteja tuntitolkulla, mutta eivät koskaan osta mitään. Tämä sinun on tärkeää ymmärtää.

Jos valitset kampanjatavoitteeksesi liikenne, mainostasi näytetään eniten juuri tämän kaltaisille ihmisille, jotka klikkaavat mainoksestasi kaikista todennäköisimmin. Tämä sääntö pätee jokaiseen kampanjatavoitteeseen.


“Eli mitä mun kannattaa sit tehdä? 🤷‍♂️”Se riippuu siitä, mitä haluat mainoksesi näkevän ihmisen tekevän. Haluatko, että he laittavat sinulle viestin Facebookissa ja kysyvät tarjouksistasi? Valitse kampanjatavoitteeksi viestit. Haluatko, että he menevät verkkokauppaasi, ja tekevät oston? Laita kampanjatavoitteeksi konversio, ja osto (oston voit valita seuraavalta sivulta, kun ensin nimeät mainoksesi ja painat jatka).


Facebookin algoritmi on superälykäs kone, joka tottelee sinua. Se ei sano: “Emmä haluu, tehäänkö sittenkin näin?” Anna sille selkeät ohjeet.Liian varovainen budjetti


Facebookin minimibudjetti yhdelle kampanjalle on yksi euro. Niin pienellä summalla voit aloittaa mainonnan! Halpaa, eikö?


Mutta se, että mainoksia voi pyörittää eurolla päivässä, ei tarkoita sitä että niin kannattaisi tehdä. Jos tarkoituksenasi on saada vähän näyttökertoja videollesi, saat niitä kyllä eurolla. Et montaa, mutta saat.

Jos kuitenkin asetat tavoitteesi hieman korkeammalle, esimerkiksi haluat saada ostoja verkkokaupasta, joudut antamaan Facebookille hieman enemmän mahdollisuuksia. Facebook joutuu opettelemaan ja testaamaan, mistä sinulle saataisiin parhaiten ostoja, yhteydenottoja tai liikennettä, eikä se pysty tekemään sitä jos et anna sille tarpeeksi tilaa - eli rahaa. Mikäli kukkaron nyörejä kiristää, kannattaa kampanjalle asettaa pidempi ajanjakso, esimerkiksi pitää sitä päällä kunnes haluat lopettaa. Näin käytät loppupeleissä enemmän rahaa ja annat Facebookille mahdollisuudet löytää sinulle paras tulos, mutta maksat vähemmän kerralla.


Kuinka paljon mainoksiin pitäisi sitten satsata? Niin paljon kuin mahdollista.

Voit odottaa kunnollisia tuloksia suhteellisen pian mainonnan aloittamisesta, kun käytät vähintään tuhat euroa mainontaan kuukaudessa, eli 33 euroa päivässä. Tosin, jos haluat sijoittaa tuhat euroa päivässä, mutta et tiedä mitä teet, en suosittele sitä. Kokeile sadalla eurolla päivässä, kunnes näet tuloksia ja nosta budjettia hitaasti.


Nämä ovat tietenkin esimerkkejä. Voit saada tuloksia pienemmälläkin budjetilla, jos sinulla on kokemusta mainonnasta ja tavoitteesi on myydä edullisia tuotteita tai saada esimerkiksi verkkosivuille kävijöitä. Voit myös käyttää kymppitonnin kuukaudessa mainontaan ja saada sillä hyviä tuloksia, vaikka mainonnasta sinulla ei olisikaan paljon kokemusta.Lyhytnäköisyys 🕵️‍♂️


“Kokeilin Facebook-mainontaa vuosi sitten, mutta totesin että se ei toimi meidän alalla”


“Aijaa, kauanko teit mainontaa?”


“Kolme päivää, laitoin viiskymppiä rahaa”


“Taidan tietää miks se ei toiminu.”


Facebook-mainonta ei ole jotain, mitä sinun kannattaa kokeilla viikon ajan ja testata, toimiiko se sinulle. Voin säästää sinulta viikon aikaa ja sanoa että se toimii. Pitkällä aikavälillä se toimii, myit sitten itse tekemiä mattoja tai autoliikkeessä autoja.


Jotta saat Facebook-mainonnan toimimaan, siihen on uskouduttava pitkäjänteisesti. Aloita testaamalla erilaisia mainoksia, erilaisia strategioita, erilaisia tarjouksia, erilaisia kohdennuksia ja tavoitteita. Jos olet aloittelija, kokeile, mikä mainos toimii sinun kohderyhmällesi, saatko eniten ostoja näyttämällä mainoksia ihmisille jotka juuri vierailivat verkkosivuillasi vai ihmisille, jotka eivät ole kuulleet yrityksestäsi aiemmin. Kokeile, saatko kohderyhmäsi syttymään karusellimainoksesta, jossa näkyy tuotteesi vai videosta, joka kertoo yritystarinasi.


Olen pitänyt nyrkkisääntönä kolmea kuukautta, jonka jälkeen voimme arvioida, kuinka kannattavaa mainonta on, ja kuinka kannattavaa siitä voidaan tehdä. Facebook-mainonnan tekemisessä on lukematon määrä liikkuvia osia, mahdollisuuksia ja ideoita, että viikko tai kaksi ei riitä arvioimaan sen kannattavuutta.


Kärsivällisyyttä!Suunnitelman puuttuminen


Suunnitelman puuttuminen vaikuttaa myös edellä mainittuun pitkäjänteisyyteen. Jos sinulla ei ole suunnitelmaa tai strategiaa, joudut jatkuvasti miettimään uusia tapoja tehdä mainontaa. Ja mikä pahinta, tulosten seuraaminen on paljon vaikeampaa. Strategia ei tarkoita sitä, että teet vuoden suunnitelman siitä, mitä mainostat milloinkin ja millä budjetilla, koska Facebook-mainonnassa strategia elää koko ajan. Tärkeintä on päättää tavoite mitä haluat saavuttaa ja tehdä sen pohjalta suunnitelma mainonnalle.


Strategian luomista helpottaa se, että sinulla on kokemusta ja tietotaitoa mainonnasta. Ja tässä sinua auttaa Google ja Youtube. "How to do Facebook ads for restaurants?", "How to run Facebook ads for Ecommerce?", nämä ovat mainioita lauseita soveltaa Youtuben hakukenttään.


Annan sinulle nyt hyvin yksinkertaisen esimerkin strategiasta:


Maija’s coffee shop Turussa haluaa saada lisää tilauksia kotiintoimituskahveille ja -herkuille. He ymmärtävät, että asiakkaat ovat paikallisia ihmisiä, mutta he eivät tee tilauksia yhden 'kylmän' mainoksen perusteella, joten heille pitää antaa jotain mikä heitä kiinnostaa ja johdatella kahvilan sivuille. Maija's Coffee Shop tekee viihdyttäviä, pitkiä videoita paikallisista tapahtumista ja haastattelee ihmisiä. Koska ihmisiä kiinnostaa muiden samankaltaisten ihmisten asiat ja ajatukset, videot ovat erinomainen tapa johdatella ihmiset nettisivuille. Videoita mainostetaan Turkulaisille, ja videossa annetaan mahdollisuus siirtyä nettisivuille katsomaan, millaisia herkkuja Maijan kahvilasta saa. Videokampanjoissa käytetään 20€ päiväbudjettia ja siinä käytetään liikenne kampanjatavoitetta. Sen jälkeen nettisivuilla vierailleille näytetään mainosta, jossa esitellään kahvilaa ja pyydetään tilaamaan verkkokaupasta kahvit ja herkut kotiin tai työpaikalle. Tässä kampanjassa käytetään konversio kampanjatavoitetta ja 10€ päiväbudjettia. Maija's Coffee Shop voi nyt odottaa enemmän tilauksia, koska ihmiset, joille näytetään myyvää mainosta, ovat jo käyneet kahvilan nettisivuilla katsomassa kahveja ja herkkuja!


Strategioita on monenlaisia, ne elävät jatkuvasti ja ne voivat olla yksinkertaisia tai monimutkaisia. Jokainen strategia on erilainen, yrityksestä riippuen.

Tärkeintä kuitenkin on, että tiedät mikä on mainontasi tavoite ja miten sen saavutat. Sekä tietenkin se, että voit sitoutua mainontaan pitkäjänteisesti! Ala rohkeasti opiskelemaan ja tekemään mainontaa! Internet on täynnä sisältöä Facebook-mainonnasta. Ota Google ja Youtube kaveriksi ja ryhdy hommiin!