Näin aloitat Facebook-mainonnan oikein

Tämä on kirjoitettu Facebook-mainonnan vasta-alkajille. Jos sinulla ei ole kokemusta mainonnasta ja haluat välttää yleisimmät sudenkuopat, jatka lukemista. Jos sinulla on jo kokemusta mainonnasta ja luulet tietäväsi siitä jo tarpeeksi, tässä tuskin on sinulle mitään uutta.


Mennään eteenpäin!Facebook Business Manager


Aloitetaan ihan ensimmäisestä asiasta, eli Facebookin Business Managerista. Mainontaa ei tehdä suoraan Facebook-postauksesta tai muustakaan pikavalikosta, vaan sitä ylläpidetään Facebookin omassa mainontatyökalussa, Business Managerissa.


Jos sinulla ei ole vielä Business Manager -tiliä yrityksellesi, luo se osoitteessa business.facebook.com.

Kun pääset kirjautumaan Business Manageriin, löydät vasemmasta yläkulmasta valikon, jossa on muun muassa kohderyhmät, tapahtumien hallinta ja mainosten hallinta. Nämä ovat aloittelijalle kaikista tärkeimmät työkalut opetella, joten käydään niitä läpi nyt.Mainosten hallinta


Mainosten hallinassa hallinnoit mainoksia. Voit luoda, muokata ja poistaa mainoksia sekä tarkastella tuloksia.


Vihreästä Luo napista voit luoda mainoksen, siniset tekstit, kuten Konversiot, Liikenne ja Liidin Luonti ovat kampanjoita, joita voit esimerkiksi muokata viemällä hiiren kampanjan päälle ja valitsemalla Muokkaa. Tuosta kahden asennon pyöreästä napista kampanjan nimen jälkeen, voit laittaa mainoksen päälle tai pois päältä.

Jos painat oikealta Sarakkeet valikon alas, voit valita kymmenistä eri tehokkuusmittareista joko valmiin ryhmän tai valitsemalla Mukauta sarakkeita, pääset mukauttamaan näkymää itse.Kampanjat, mainosjoukot ja mainokset


Kun luot mainoksen Facebookkiin, luot kampanjan, mainosjoukon ja mainoksen. Kampanjassa valitset kampanjatavoitteen, esimerkiksi Liikenne, Konversio, Sitoutuminen tai Viestit sekä mahdollisesti käytettävän budjetin (budjetin voit myös asettaa mainosjoukkoon). Kampanjan alapuolella on mainosjoukko. Mainosjoukkoon kuuluu kohderyhmä, sijoittelu ja mahdollisesti budjetti (jos sitä ei ole asetettu kampanjassa). Mainoksessa luot itse mainoksen, eli valitset kuvan tai videon, lisäät tekstin, linkin ja napin.


Kampanjalla voi olla monta mainosjoukkoa ja mainosjoukolla monta eri mainosta. Eli, voit kokeilla mille kohderyhmälle mainostaessasi saat parhaimman tuloksen kampanjassa asetettuun tavoitteeseen ja kumpaan mainokseen kohderyhmä sitoutuu parhaiten.


Esimerkki: Saatko enemmän liikennettä mainostamalla 30- vai 40-vuotiaille. Ja sitoutuuko 30-vuotiaat kuvaan vai videoon paremmi?

Sinun ei tietenkään tarvitse tehdä jokaiselle kampanjalle useampaa mainosjoukkoa ja jokaiselle mainosjoukolle useampaa mainosta, mutta tämän ymmärtäminen helpottaa mainonnan ymmärtämistä ja mahdollistaa testaamisen.Kohderyhmät


Ennen kuin luodaan mainosta, tarkastellaan kohderyhmiä. Aiemmin kerroin, että vasemman ylänurkan valikosta pääset hallinnoimaan kohderyhmiä.


Kohderyhmissä voit luoda mukautettuja kohderyhmiä, tallennettuja kohderyhmiä ja samankaltaisuuteen perustuvia kohderyhmiä.
Mukautetut kohderyhmät


Voit luoda mukautettuja kohderyhmiä esimerkiksi nettisivuilla vierailleista (tähän tarvitset Pixelin, joka seuraa nettisivujesi liikennettä), Facebook- tai Instagram-videosi katsoneista tai asiakasluettelosta (sähköpostilista).

Mukautettujen kohderyhmien avulla voit mainostaa tarkalle kohderyhmälle, joka on jo tutustunut yritykseesi netissä tai somekanavissa. Mukautetusta kohderyhmästä voit luoda myös samankaltaisuuteen perustuvan kohderyhmän, joka etsii ihmisiä, jotka ovat samankaltaisia kuin mukautettuun kohderyhmään kuuluvat ihmiset.Samankaltaisuuteen perustuva kohderyhmä


Facebookin ylivoimainen työkalu kohderyhmien rakentamiseen on samankaltaisuuten perustuva (tai kaksoisolento-) kohderyhmä. Voit luoda samankaltaisuuteen perustuvan kohderyhmän mukautetusta kohderyhmästä, jolloin Facebook etsii samankaltaisia ihmisiä, kun mukautettuun kohderyhmääsi kuuluvat ihmiset.


Esimerkiksi, voit ensin luoda mukautetun kohderyhmän ihmisistä, jotka ovat vierailleet verkkosivuillasi, eli he ovat jollain tasolla kiinnostuneita tuotteistasi. Sen jälkeen, luomalla tästä mukautetusta kohderyhmästä samankaltaisuuteen perustuvan kohderyhmän, annat Facebookille käskyn etsiä lisää ihmisiä, jotka ovat samankaltaisia, kuin ihmiset jotka ovat vierailleet verkkosivuillasi. Eli hekin ovat todennäköisesti kiinnostuneita tuotteistasi!


Tallennetut kohderyhmät


Tallennetut kohderyhmät perustuvat kiinnostuksen kohteisiin, asuinpaikkaan, ikään, sukupuoleen satoihin muihin muuttujiin, joiden avulla voit etsiä relevanteimman kohderyhmäsi vaikka sinulla ei olisi dataa esimerkiksi nettisivuilta.

Tallennettua kohderyhmää luotaessa voit myös lisätä yhteydeksi oman Facebook-sivusi tykkääjät sekä esimerkiksi niiden kaverit. Näin mainostat suoraan ihmisille, jotka tykkäävät jo Facebook-sivustasi.


Facebook-pikseli


Olet varmasti joskus kuullut puhuttavan Facebook Pixelistä. "Mikä on Facebook Pixel?" "Miten Facebook-pikseli asennetaan?"


Facebook Pixel on työkalu, jolla Facebook seuraa verkkosivuliikennettäsi. Pixelistä näet, kuinka paljon liikennettä sivuillasi on ollut, kuinka moni on ottanut yhteyttä tai vaikka ostanut verkkokaupasta. Voit myös seurata kuinka kauan ihmiset keskimäärin viettävät aikaa sivuillasi, kuinka paljon verkkokaupalla on liikevaihtoa sekä monia, monia muita muuttujia.


Minulla on sinulle myös hyviä uutisia. Facebook Pixel on todella helppo asentaa. Kerron sen nyt muutamalla askeleella.

Facebook Business Managerissa, napsauta vasemmasta yläkulmasta auki valikko, josta löydät linkin Tapahtumien hallintaan. Sieltä löydät sivun nimeltä tietolähteet, jossa sinulle todennäköisesti ehdotetaan, että asentaisit verkkosivuillesi pikselin, jos sinulla ei sellaista vielä ole. Jos sellainen löytyy, onneksi olkoon! Sinun ei tarvitse tehdä mitään.

Jos sellaista taas ei löydy, napsauta Lisää uusi tietolähde ja valitse Facebook-pikseli. Nyt voit nimetä pikselisi ja kirjoittaa nettisivusi URL-osoitteen helppojen ohjeiden saamiseksi.


Seuraavaksi tulee eteen pari muuttujaa. Ensimmäinen niistä on, ylläpidätkö verkkosivujasi itse? Jos et, tämä on vieläkin helpompaa. Jos taas ylläpidät, toinen muuttuja on verkkosivualustasi.


Seuraavaksi näät kolme vaihtoehtoa, joista voit valita, haluatko asentaa pikselin itse kumppaniohjelman kanssa (Facebook tukee yleisimpiä verkkosivualustoja, joiden avulla pikselin asentaminen on super helppoa) vai haluatko asentaa sen manuaalisesti koodilla vai lähetätkö ohjeet sähköpostitse ylläpitäjälle. Jos et ylläpidä sivujasi itse, lähetä vain ohjeet ylläpitäjälle ja olet valmis. Jos ylläpidät niitä itse, seuraa kumppaniohjelman ohjeita tarkasti, niin saat pikselin asennettua (jokainen kumppanialusta on hieman erilainen, en valitettavasti voi listata jokaisen ohjeita tähän).Sitten mainonnan tekemiseen!


Nyt, kun ymmärrät jo hieman Business Managerin käytöstä ja sen perustoiminnoista, voimme lähteä tekemään ensimmäistä mainosta! Käymme seuraavaksi läpi muutama askelta, jotka ovat elintärkeitä toimivan mainoksen tekemisessä. Ne tulevat tässä.Valitse oikea kampanjatavoite


Kun painat Luo-nappia mainosten hallinnassa ja lähdet luomaan ensimmäistä mainosta, ensimmäisessä näkymässä sinua pyydetään valitsemaan kampanjatavoite. Tässä sinun on valittava juuri se tavoite, mitä haluat mainonnallasi saavutettavan. Haluatko klikkejä ja verkkosivuliikennettä? Valitse Liikenne. Haluatko Facebook-sivutykkäyksiä? Valitse Sitoutuminen, ja alempana sivutykkäykset. Jos haluat ostoja verkkokaupasta tai yhteydenottoja nettisivuilta, sinun täytyy valita Konversio. Kun käytät konversiotavoitetta, täytyy ottaa huomioon, että Facebook tarvitsee pikseliin konversion.


"Ai hä?"

Konversio tarkoittaa kampanjatavoitteessa sitä, että Facebookin on osattava seurata, minkä tapahtuman täyttyessä sinun tavoitteesi täyttyy. Eli, jos tavoitteesi on osto verkkokaupasta, sen on osattava määritellä, mikä tapahtuma verkkokaupassa tarkoittaa ostoa. Sinulla ei ole mitään hätää, jos pikselisi on asennettu kumppanuusohjelman kanssa. Sillä jos verkkosivusi on Shopify- tai Woocommerce-verkkokauppa, Facebook-pikseli osaa määitellä oston siinä alustassa automaattisesti. Tämä toimii myös esimerkiksi Squarespacen ja Wixin verkkosivujen kanssa. Vaikka haluaisit yhteydenottoja verkkosivuiltasi, Wix ja Squarespace osaa määritellä yhteydenottolomakkeen tapahtuman automaattisesti.


Jos haluat konversioksi jotain muuta, mitä Facebook ei osaa automaattisesti määritellä, sinun täytyy luoda mukautettu konversio Facebook-pikseliisi. Mukautetut konversiot ovat pidempi aihe, joka vaatii oman artikkelinsa. Siihen pääset tästä.Valitse oikea budjetti


Oikean budjetin valitseminen on todella tärkeää. Moni säätää budjetin liian pieneksi vain ollakseen tuhlaamatta rahaa, mutta se usein koituu kohtaloksi.


Kun mainostamme suurelle kohderyhmälle tavoitteena myydä kallista tuotetta tai saada tarjouspyyntöjä nettisivuilta, emme saa muutaman euron päiväbudjetilla kovinkaan paljon tuloksia. Tämä taas estää Facebookin algoritmia oppimasta, mistä se saa meille parhaiten tuloksia, joka johtaa siihen, että mainos ei ikinä tuota optimaalisella tavalla. Joten, jos sinulla on sijoittaa kampanjaan muutama kymmentä euroa päivässä, tee se. Suuremalla budjetilla saat varmemmin tuloksia, joka johtaa paremmin tuottaviin mainoksiin.


Käyttäessä muita kampanjatavoitteita, kuten Liikennettä tai Videon näyttökertoja, budjetin suuruudella ei ole niin suurta merkitystä, koska jopa muutaman euron päiväbudjetilla saat reilusti näitä tapahtumia.Konversiotapahtuma


Nyt, kun olet valinnut kampanjatavoitteesi, budjettisi sekä painanut Jatka, pääset seuraavaan näkymään, eli luomaan mainosjoukkoa. Jos olet valinnut kampanjatavoitteeksesi Konversion, sinun on valittava konversiotapahtuma.Jos sinulla on kumppanuusohjelman kanssa asennettu pikseli, voit valita tapahtumistasi oston, ostoskärryyn lisäämisen tai esimerkiksi yhteydenoton. Jos olet juuri asentanut pikselisi, sinun täytyy todennäköisesti odottaa hetki, jotta pikselisi aktivoituu ja tapahtumat näkyvät tässä.Valitse oikea kohderyhmä


Seuraavaksi sinun on valittava kohderyhmä. Mutta mitä kohderyhmää kannattaa käyttää, kun vaihtoehtoja on niin monia?

Voit käyttää joko mukautettua kohderyhmää, jolla kohdennat ihmisille, jotka ovat olleet vuorovaikutuksessa yrityksesi kanssa aiemmin. Tätä kannattaa käyttää esimerkiksi retargetoinnissa, jolloin näytät mainosta ihmisille, jotka ovat käyneet jo verkkosivuillasi. Saat yleensä paremman tehokkuuden, koska yrityksesi on jo mainoksen näkevälle ihmiselle tuttu. Mukautettua kohderyhmää käyttäessäsi voit myös käyttää hieman luovuutta. Voit esimerkiksi mainostaa Instagram-sivuasi Facebook-sivun kanssa vuorovaikutuksessa olleille sekä verkkosivuilla vierailleille, jotta he seuraisivat sinua myös Instagramissa. Tai näyttää mainosta, jossa pyydät ihmisiä käymään verkkokaupassasi ihmisille, jotka ovat katsoneet tietyn videon Facebook-sivullasi.


Mukautettua kohderyhmää voi käyttää myös luomaan samankaltaisuuteen perustuvan kohderyhmän (tai kaksoisolentokohderyhmän, niin kuin se suomen kielellä nykyään on). Tämä on erittäin tehokas työkalu, koska voit tehdä mukautetun kohderyhmän niistä ihmisistä, jotka ovat ostaneet verkkokaupastasi jotain ja tehdä siitä samankaltaisuuteen perustuvan kohderyhmän, jolloin Facebook etsii kaikista potentiaalisimpia asiakkaitasi, joille näyttää mainosta!


Yksi mahdollisuus on myös olla kohdentamatta mainosta millään tavalla, tai kohdentaa vain perustietojen, eli esimerkiksi iän ja asuinpaikan mukaan. Tämä onkin kaikista paras vaihtoehto monessa tilanteessa. Esimerkiksi paikallisten yritysten ei edes kannata kohdentaa tarkemmin, kuin itsestäänselvien perustietojen ja tietenkin sijainnin mukaan. Tämä johtuu siitä, että Suomen markkinat ovat niin pienet, ja pienellä paikkakunnalla on niin vähän ihmisiä, että käyttämällä samankaltaisuuteen perustuvaa kohderyhmää tai kohdentamalla kiinnostuksen kohteiden mukaan, rajaat potentiaalisia asiakkaita kohdennuksen ulkopuolelle. Facebookin algoritmi osaa myös valikoida sinulle potentiaalisimmat asiakkaat joka päivä paremmin!Ole tarkkana sijoitteluissa


Moni mainostajista käyttää automaattisia sijoitteluja, joka on usein huono valinta. Ei joka kerta, mutta hyvin usein. Sijoittelujen manuaalinen valinta kuulostaa monen korvaan liian monimutkaiselta, mutta se ei missään nimessä ole sitä!Ensinnäkin, jos aiot käyttää vain yhtä videota tai kuvaa, et voi käyttää jokaista sijoittelua samaan mainokseen. Koska neliö- tai vaakaformaatissa oleva video ei toimi tarinoissa yhtään. Sisältö pitää optimoida sijoittelun mukaan.

Kun valitset sijoitteluja, vie kursori yhden sijoittelun päälle ja näet oikealla, minkä kokoista mediaa mainokseen suositellaan.Toiseksi, jotkut sijoittelut toimivat kohderyhmällesi paremmin, kuin toiset. Jos kohderyhmäsi on alle 30-vuotiaat, todennäköisesti saat parempia tuloksia Instagram-mainoksilla, kuin Facebookissa. Taas, jos kohderyhmäsi on tästä vanhemmat ihmiset, saat todennäköisesti parempia tuloksia Facebookissa.


Kolmanneksi, Audience Network ja Messenger ovat sijoitteluja, jossa en itse ole koskaan nähnyt varteen otettavia tuloksia, tai edes kuullut, että joku olisi siinä onnistunut. Siksi jätän ne omista sijoitteluistani aina pois.
Tee oikeasti hyvä mainos


Nyt kun olet valinnut oikean kampanjatavoitteen, budjetin, kohderyhmän ja sijoittelut, on aika tehdä oikeasti hyvä mainos. Mutta millainen on oikeasti hyvä mainos?

Hyvä mainos sulautuu Facebook-feediin. Se ei huuda "OLEN MAINOS, SCROLLAA ÄKKIÄ OHI!"

Hyvä Facebook-mainos on myös viihdyttävä ja sopii someen, eikä muistuta perinteistä TV-mainosta, jossa kerrotaan vain tarjouksista. Vaikka se yllättävää onkin, hyvin usein selfievideo puhelimella kuvattuna toimii paremmin, kuin isolla rahalla luotu laadukas mainos.


Muista myös mainosta tehdessäsi huomioida kohderyhmäsi. Millainen teksti ja sisältö tehoaa kohderyhmääsi parhaiten? Jos kohderyhmäsi on pääasiassa nuoria ihmisiä, älä näytä heille tylsää kuvaa, jossa on monotoninen teksti ja hienoja sanoja. Käytä nopeatempoista videota musiikin kanssa, pidä teksti lyhyenä ja piristä sitä emojeilla.


Hyvään mainokseen päästään aina testaamalla. Kokeile erilaisia videoita, erilaisia kuvia ja tekstejä. Laita yhteen mainosjoukkoon monta mainosta ja kokeile, mikä niistä toimii parhaiten. Kaikista tehokkaimman mainoksen ennalta arvaaminen on mahdotonta. Onneksi testaaminen on helppoa!Seuraa tuloksia


Facebook antaa mainoksillesi järjettömän määrän erilaisia mittareita, joiden avulla voit seurata mainoksiesi toimivuutta. Mainosten hallinnassa voit muokata sarakkeita näyttämään niitä mittareita, joita haluat. Voit seurata klikkimäärää, ostoja, mainoksen näyttökertoja, liidejä ja kymmeniä muita mittareita, riippuen tietenkin verkkosivuistasi.Suosittelen tutkimaan mittareita, joita voit seurata. Esimerkiksi verkkokaupassa voi olla hyödyllistä seurata ostojen ja klikkien lisäksi ostojen konversioarvoa ja mainostuottoa, eli kuinka paljon liikevaihtoa kyseinen mainos on tuottanut ja millä budjetilla.


Mainoksien tehokkuutta pääsee myös seuraamaan Facebook Analyticsistä painamalla vasemman yläreunan valikosta Analyysi. Sieltä voit seurata liikevaihtoa, verkkosivujen kävijöiden keskimääräistä istuntoaikaa, konversioprosentteja, demografisia tietoja ja oikeastaan mitä tahansa voit kuvitella!Pitkäjänteisyys ja strategiat


Facebook-mainonta on pitkäjänteistä työtä. Koko mainonnan toimivuutta ei voi tuomita muutaman päivän testauksella, eikä yhden mainoksen toimivuutta päivän kokeilulla. Sitoudu mainontaan pitkäjänteisesti kokeilemalla eri mainoksia ja antamalla niiden pyöriä muutamia päiviä ennen kuin tuomitset tuloksia. Jos mainos tuottaa hyvin, anna sen pyöriä niin pitkään kuin se tuottaa, äläkä muokkaa sitä. Jos haluat tehdä toisen mainoksen tai kokeilla jotain, minkä luulet toimivan paremmin, tee toinen mainos, älä muokkaa ensimmäistä mainosta, ennen kuin tiedät olitko oikeassa.


Tee myös jonkin sortin suunnitelma. Suunnittele, millaisia mainoksia näytät ihmisille, jotka eivät ole aiemmin kuulleet yrityksestäsi ja miten aiot saada kiinnostuneet ihmiset ostamaan. Yritä luoda ns. myyntisuppilo, jossa ensimmäinen kohdennetaan ihmisille, jotka eivät ole kuulleet yrityksestäsi ja näytetään heille viihdyttävää videota, joka onkii heidät nettisivuille ja toinen mainos kohdennetaan verkkosivuvierailijoille jossa näytetään tuotteita ja pyydetään ostamaan.

Luo oma suunnitelmasi testaamalla erilaisia tapoja mainostaa ja etsi sitä parhaiten tuottavaa strategiaa.


Lykkyä tykö!