Näin kohdennat Facebook-mainoksesi oikein

Yksi yleisimmistä kysymyksistä Facebook-mainonnassa on "Miten kohdennan Facebook-mainoksen?"

Tähän ei tietenkään ole suoraa vastausta, vaan se riippuu kohderyhmästäsi, ostoprosessistasi ja tuotteestasi.


Mutta avaan sinulle nyt erilaisia kohdennustapoja, kohdentamisen perusasioita ja esimerkkejä - opit varmasti jotain!Facebook antaa sinulle hurjan määrän erilaisia kohdennustyökaluja -tapoja ja -muuttujia. Sillä on dataa kaikista sen käyttäjistä enemmän kuin pystymme käsittämään. Ja data on juuri se, mikä auttaa mainoksen kohdentamisessa.

Kun luot mainoksen, Facebook antaa mahdollisuuden kohdentaa sijaintien, iän, sukupuolen ja muiden demografiatietojen lisäksi käyttäytymisen, työnimikkeen ja esimerkiksi Facebook-sivun ylläpidon mukaan!Tarkassa kohdentamisessa voit selata eri vaihtoehtoja, jotka helpottavat kohdentamistasi erityisesti silloin, jos kohderyhmäsi on pieni ja tarkka.
Mitä muita työkaluja kohdennuksessa kannattaa käyttää?Useimmiten tulet pärjäämään sillä, että et kohdenna mainosta ollenkaan. Jos kohderyhmäsi on Suomen sisällä, joka on todella pieni markkina, saatat rajata pois potentiaalisia asiakkaita, jos yrität kohdentaa mainoksen liian tarkasti.


Kun myyt geneerisiä tuotteita, joita melkein kaikki tarvitsevat ja asiakaskunta on suuri (kuten huonekalut, autot ja elektroniikka) kannattaa mainos jättää kohdentamatta kokonaan. Facebookin super älykäs algoritmi osaa poimia oikeat ihmiset, joille näyttää mainosta.


Mikäli myyt esimerkiksi palveluita ravintoloille ja asiakaskuntasi on pieni, kannattaa mainos kohdentaa tarkemmin ja käyttää esimerkiksi yllä mainittua käyttäytymistä.


Markkinan kasvaessa ja kohderyhmän kutistuessa kannattaa kokeilla samankaltaisuuteen perustuvaa kohderyhmää. Esimerkiksi, jos haluaisin kohdentaa mainokseni motocross-harrastajille koko euroopan alueella, käyttäisin samankaltaisuuteen perustuvaa kohderyhmää. Motocross-harrastajat ovat harvassa, mutta Euroopan kokoinen markkina on tarpeeksi suuri, että samankaltaisuuteen perustuvasta kohderyhmästä ei tule liian pientä.


Jos mainostan samankaltaisuuteen perustuvalle kohderyhmälle Suomen sisällä, saatan rajata pois potentiaalisia asiakkaita.


Esimerkkinä tarkka, 1% samankaltaisuuteen perustuva kohderyhmä Suomessa.32 800 ihmistä kohderyhmässä on liian vähän, ja vaarana on, että kohderyhmäsi ulkopuolelle jää potentiaalisia asiakkaita.Esimerkki samankaltaisuuteen perustuvasta kohderyhmästä koko Euroopan alueella.

Kahden miljoonan ihmisen kokoisessa kohderyhmässä riittää jo potentiaalisia silmäpareja, joten jos budjettisi ei ole kuukausitasolla viisinumeroinen, kohderyhmän pitäisi olla tarpeeksi suuri.


Käydään seuraavaksi läpi erilaiset kohderyhmät.
Mukautetut kohderyhmätMukautetut kohderyhmät on kohderyhmiä, jotka teet hyödyntäen olemassa olevaa dataa. Dataa sinulla voi olla Instagram-yritysprofiilissasi, verkkosivuillasi, Facebook-sivullasi, sovelluksessasi tai vaikka asiakasluettelossa Excel-tiedostossa!Mukautetulla kohderyhmällä voit retargetoida esimerkiksi verkkosivuillasi vierailijoita tai käyttää sitä luomaan samankaltaisuuteen perustuvan kohderyhmän.


Voit myös kohdentaa mainoksesi sähköpostilistallesi, näyttää mainoksia Instagramissa Facebook-sivun tykkääjillesi tai luoda vaikka samankaltaisuuteen perustuvan kohderyhmän tuotteesi esittelyvideon kokonaan katsoneista!


Mukautetut kohderyhmät ja samankaltaisuuteen perustuvat kohderyhmät ovat erinomainen työkalu kohdentaa mainoksia tarkasti. Eikä sinun edes tarvitse arvailla, millainen ihminen on kiinnostunut mainoksestasi.


Esimerkkinä, jos haluat mainostaa Instagram-profiiliasi ja saada lisää seuraajia, voit kohdentaa mainoksen ihmisille, jotka ovat vierailleet verkkosivuillasi. Näin saat todennäköisemmin enemmän seuraajia, koska mainoksen näkevä tuntee jo yrityksesi.


Jos sinulla on asiakasluettelo tai sähköpostimarkkinointilista, voit ladata sen Facebookkiin ja kohdentaa mainoksesi heille, tai käyttää sitä luomaan samankaltaisuuteen perustuvan kohderyhmän.

Kun lataat asiakasluettelosi Facebookkiin, se yrittää täsmätä asiakasluettelossasi olevat nimet, sähköpostit ja mahdolliset puhelinnumerot käyttäjiin Facebookissa, ja luo onnistuneista täsmäyksistä kohderyhmän.
Samankaltaisuuteen perustuvat kohderyhmätSamankaltaisuuteen perustuvat kohderyhmät on mainittu jo niin monta kertaa, että on aika selittää, mistä niissä on kyse.


Ne ovat kohderyhmiä, jotka Facebook luo sinun sille antamasta datasta. Jos haluat löytää lisää ihmisiä, jotka todennäköisesti ostavat jotain verkkokaupastasi, voit luoda mukautetun kohderyhmän verkkokaupastasi ostaneista ihmisistä, ja tehdä siitä samankaltaisuuteen perustuvan kohderyhmän.


Eli, Facebook etsii samankaltaisia ihmisiä kuin he, jotka ovat osa jotain kohderyhmää.


Tässä voit käyttää luovuutta, koska voit luoda mukautetun kohderyhmän hirvittävän monesta eri lähteestä ja laajentaa, eli etsiä samankaltaisia ihmisiä samankaltaisuuteen perustuvan kohderyhmän avulla!


Pidä kuitenkin mielessä, että tässä kohderyhmässä jota 'laajennat' samankaltaisuuteen perustuvaksi kohderyhmäksi, on hyvä olla vähintään 500 ihmistä. Voit pärjätä muutamalla sadallakin, mutta +500 on parempi. Silloin Facebookilla on tilaa löytää samankaltaisuuksi näistä ihmisistä ja samankaltaisuuteen perustuvasta kohderyhmästäsi tulee laadukkaampi.


Jos verkkokaupassasi on paljon asiakkaita, voit lisätä asiakaslistaasi arvon, jolloin voit tehdä samankaltaisuuteen perustuvan kohderyhmän parhaiten tuottavista asiakkaistasi. Haluat kuitenkin kohdentaa mainoksesi ihmisille, jotka käyttävät mahdollisimman paljon rahaa verkkokaupassasi, eikö vain?
Mikäli sinulla ei ole kovin paljon dataa asiakkaistasi, voit luoda kohderyhmän verkkosivuilla vierailleista ihmisistä, tai tietyn videon katsoneista. Näin saat silti kiinni ihmisistä, jotka ovat mahdollisesti kiinnostuneita tuotteistasi.

Olen usein postannut pitkän, parin minuutin tuotevideon Facebook-sivulle, mainostanut sitä Facebook-sivun tykkääjille ja luonut tämän videon loppuun asti katsoneista mukautetun kohderyhmän. Näin voin olla varma, että mukautettu kohderyhmä on täynnä kiinnostuneita ihmisiä, koska ihminen, jota ei kiinnosta videossa näytetty tuote ollenkaan, ei katso pitkää videota loppuun asti.Entä samankaltaisuuteen perustuvan kohderyhmän koko?


Luodessasi samankaltaisuuteen perustuvaa kohderyhmää, voit valita kohderyhmän koon valitsemalla 1-10%. Mitä se tarkoittaa?


"Kohderyhmän koko on 1–10 % valittujen sijaintien yhdistetystä joukosta." sanoo Facebook. Suomessa on reilut 3 miljoonaa Facebook-käyttäjää, joten 1% kokoinen kohderyhmä Suomen alueella on reilut 30 000 ihmistä.


Jos valitset alueeksi koko maailman, eli 2.5 miljardia ihmistä, 1% kokoinen samankaltaisuuteen perustuva kohderyhmä on 25 miljoonaa ihmistä.


Valitsemalla 1% kohderyhmän kooksi, saat tarkimman mahdollisen kohderyhmän. Mutta samalla saat myös pienimmän mahdollisen kohderyhmän, joka ei aina ole paras mahdollinen vaihtoehto, niin kuin yllä mainittiin. Suomen alueella en suosittele käyttämään 1% kohderyhmää, koska se on liian pieni. Paremman tuloksen saat todennäköisesti mahdollisimman laajalla kohderyhmällä, jota mahdollisesti ei ole kohdennettu ollenkaan.Kun kasvatat prosenttiosuutta, saat isomman kohderyhmän, mutta tarkkuus ei ole enää yhtä hyvä.


Itse olen aina pyrkinyt pidättäytymään alle 3% kokoisissa kohderyhmissä, jotta tarkkuus ei kärsi.


Viimeisen vuoden aikana olen myös vähentänyt samankaltaisuuteen perustuvien kohderyhmien käyttöä todella paljon. Jos tekisin enemmän mainontaa suuremmalle alueelle tai kansainvälisesti, käyttäisin niitä todennäköisesti enemmän.


Suomen kokoisella pienellä markkinalla olen keskittynyt kohdentamattomiin mainoksiin (ei dataa, ei mukautettuja tai samankaltaisuuteen perustuvia kohderyhmiä, vain ilmiselvät demografiakohdennukset, kuten ikä, sukupuoli tai asuinpaikka) sekä retargetointiin, eli uuden mainoksen kohdentaminen ihmisille, jotka kävivät katsomassa tuotetta mutta eivät ostaneet.Tallennetut kohderyhmätTallennetut kohderyhmät ovat samoja kohderyhmiä, joita voit luoda mainosta luodessasi, mutta teet ne erikseen ja tallennat myöhempää käyttöä varten.

Voit tarkentaa mukautettuja ja samankaltaisuuteen perustuvia kohderyhmiä lisäämällä demografiatietoja, tai luoda kohderyhmän vain demografia- tai käyttäytymistietojen mukaan.


Yhteydet-valikossa voit lisätä ihmiset, jotka ovat tykänneet Facebook-sivustasi, käyttäneet sovellustasi tai vastanneet tapahtumaasi. Voit myös lisätä yhteydeksi heidän kaverit, jotta luot ns. social proof:ia.


Jos teet mainoksen, jonka kohdennat Facebook-sivun tykkääjiesi kavereille, mainoksessasi näkyy "Matti Meikäläinen ja 3 muuta kaveria tykkäävät Facebook-sivusta X"

Tämä on psykologisesti vahva tapa saada ihmiset luottamaan brändiisi ja näin ollen ostamaan helpommin.


Sama toimii myös tapahtumalle. Jos mainostat tapahtumaa sen osallistujien kavereille, mainoksessasi näkyy "Maija Meikäläinen ja 4 muuta kaveria osallistuvat tapahtumaan X"Voit luoda myös tallennetun kohderyhmän kaikista Facebook-sivun tykkääjistäsi. Tämä on todella hyödyllistä, jos postaat Facebook-sivullesi paljon ja haluat mainostaa postauksiasi tykkääjillesi.


Suosittelen tutustumaan Tarkassa kohdentamisessa erilaisiin kiinnostuksen kohteisiin ja erityisesti käyttäytymiseen perustuviin kohdennuksiin. Voit löytää sieltä erittäin tehokkaita kohdennustyökaluja juuri sinun yrityksellesi, kun lisäät hakusanoja ja painat Ehdotukset ja Selaa.Lopuksi


Kohderyhmissä on äärettömät mahdollisuudet luovaan kikkailuun. Voit kehittää erilaisia suunnitelmia ja strategioita löytääksesi sinulle parhaiten toimivan tavan mainostaa.


Vaikka Facebook antaa hyvät työkalut tarkkaan kohdennukseen, ei silti kannata keskittyä itse tehtyyn kohdennukseen liikaa. Facebookin algoritmi on tänä päivänä järjettömän älykäs, ja vaikka et kohdentaisi mainostasi ollenkaan, se löytää ajan mittaan potentiaalisimmat asiakkaasi, kunhan kampanjatavoitteesi on oikea. Tietenkin, mikäli yrityksesi on kivijalkaliike, jolla ei ole verkkokauppaa, mainosta vain sille alueelle, jossa asiakkaasi ovat.


Jos haluat apua yrityksesi Facebook-mainontaan, ota yhteyttä, autan mielelläni! Yhteystiedot näet alta 👇